Gabriela-Dumitrița STANCIU

Cercetător Științific II, Med. Vet., Dr.

Gabriela Dumitrița STANCIU este Cercetător Științific gradul II și Medic Veterinar Desemnat al Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală „Prof. Ostin C. Mungiu” – CEMEX – parte a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași. Este licențiată în Drept și Medicină Veterinară (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, USAMV-Iași și Ecole Nationale Vétérinaire d’Alfort, Paris, Franța); cu studii doctorale în Semiologie și Patologie Medicală (USAMV- Iași și Royal Veterinary College, University of London, UK).

Prin participarea la stagii internaționale (Universitatea din Creta, Grecia; Universitatea Sorbonne, Paris, Franța), Dr. Stanciu și-a consolidat cunoștințele privind programele de monitorizare a sănătății; principiul celor 3R; legislație, etică și opinii în societate a animalelor de laborator. Totodată, Dr. Stanciu a manifestat un interes deosebit pentru identificarea și dezvoltarea de modele alternative non-animale în cercetarea biomedicală, evidențiindu-și preocuparea pentru găsirea unor soluții care să îmbine rigorile științifice cu imperativele etice.

În calitate de cercetător, Dr. Stanciu a continuat să transleze cercetarea de bază în practica neurologică, concentrându-se în special pe afecțiunile neurodegenerative și, în mod particular, pe investigarea terapiilor viitoare destinate prevenirii și/ sau tratării bolii Alzheimer (AD). În plus, ea deține acreditare din partea Universității Louisiana State pentru testarea potențialelor evocate auditive de trunchi cerebral (BAER) la animale.